Registreren

Het registreren van alle zwemmers gebeurt bij de Ketelkantine van Nolet aan de Buitenhavenweg 34 in Schiedam:
08.30 uur en 09.45uur voor startgroep 6km
09.15 uur en 10.45uur voor startgroep A, B en C.
10.45 uur en 11.45uur voor startgroep 1,4km

Omkleden

Het omkleden voor deelnemers van alle afstanden vindt plaats in de daarvoor bestemde kleedruimte op dezelfde locatie, Ketelkantine aan de Buitenhavenweg 34. Er is een aparte kleedruimte gerealiseerd voor dames en heren. De kleedruimtes zijn vanaf 08.45uur open.

Alleen als zwemmer/zwemster krijg je toegang tot de Ketelkantine en het terrein van Nolet.

Binnen dienen de zwemmers voor alle afstanden zich te registreren bij de registratiebalie. Iedere deelnemer krijgt een formulier welke geaccordeerd dient te worden alvorens men het startpack in ontvangst kan nemen. De deelnemers krijgen koffie of thee aangeboden. Bij de registratiebalie ontvang je de genummerde badmuts en jouw persoonlijke armband/tag (Let op; dit zijn ‘polsbandjes’ welke niet geschikt zijn voor om de enkels!) voor de tijdsregistratie.

Klaar voor de start

Hoe laat moet je klaar staan bij het ponton voor de start:

 • Om 09.30/09.45 uur wordt startwave 6km verwacht bij het startponton.
 • Om 10.45/11.00 uur wordt startwave A verwacht bij het startponton.
 • Om 11.00/11.10 uur wordt startwave B verwacht bij het startponton.
 • Om 11.05/11.15 uur wordt startwave C verwacht bij het startponton.
 • Om 12.00 uur wordt startwave 1,4 omgekleed en wel verwacht bij Nolet om per touringcar vervoerd te worden naar de start. De startlocatie van de 1.4km is nabij de Appelmarktbrug

De finish is voor alle afstanden vindt plaats bij firma Herman Jansen aan Noordvest 101 in Schiedam. Hier is een gescheiden douchegelegenheid en gescheiden kleedruimten aanwezig.

Parkeren

De start van het evenement vindt plaats aan het einde van de Buitenhavenweg. Hier is volop parkeergelegenheid. De finish is aan de Noordvest. Als je de auto aan het begin (centrum zijde) van de Buitenhavenweg parkeert sta je ongeveer halverwege tussen start en finish punt in. Let wel: in het centrum van Schiedam is het betaald parkeren. Vanaf de finish wordt er een beperkte pendeldienst per touringcar opgezet welke alleen te gebruiken is door deelnemers van de Branders Zwemtocht. Deze pendeldienst zal pas ingezet worden zodra de bus volledig bezet is.

Route

Houdt u rekening met afgesloten wegen in Schiedam i.v.m. de Brandersfeesten. Kijk u voor eventuele werkzaamheden aan de snelweg op www.vanAnaarBeter.nl . Ook zullen er in het centrum van Schiedam diverse afsluitingen zijn in verband met de Brandersfeesten. Ons advies is om de afslag Schiedam Centrum te mijden Indien u gebruik maakt van afslag 10 Schiedam Noord of afslag 12 Rotterdam Delfshaven (beiden op A20) om naar de Buitenhavenweg te rijden zult u minder tot geen last van opstoppingen ervaren.

Tijdregistratie

Iedere zwemmer/zwemster krijgt een polsband te leen waardoor er een tijdsregistratie kan plaatsvinden. De armband/tag dien je aan je pols te bevestigen en niet aan je enkel! Deze armband dien je om te houden totdat je gefinisht bent. Bij de finish dien je in het water de finishvlag aan te tikken met de hand waaraan de armband bevestigd is. (anders wordt er geen tijd geregistreerd)

Nadat je het water verlaten hebt moet de armband weer afgeven worden.

Zwemroute

Aangezien de route van de 6km iets aangepast diende te worden is de daadwerkelijke afstand nu 5,7 KM echter blijft de naam 6km. Alle andere afstanden zijn ongewijzigd. Op de route van de 6km en 2,7km bevindt zich het “halverwege punt”. Indien een zwemmer na 50% van de maximaal toegestane tijd dit punt bereikt mag hij/zij de tocht niet voortzetten uit veiligheidsoverweging.

Uiterste tijd om het halverwege punt (cut-off point) te passeren:

 • 60 minuten na start voor de 6KM
 • 25 minuten na start voor de A
 • 35 minuten na start voor de B
 • 60 minuten na start voor de C
 • 60 minuten na start voor de 1,4KM

Bij het halverwege punt bevindt zich een EHBOpost welke de trap te bereiken is. Tijdens de gehele route zijn er medewerkers van o.a. de reddingsbrigade en EHBO op de wal en in het water.

Vervoer van kleding

Jouw kleding wordt door ons verplaatst van het startpunt naar de finish. Per persoon mag maximaal 1 tas hiervoor gebruikt worden. Bij de registratie ontvang je een label die je aan jouw tas dient te bevestigen. Je dient zelf uw tas buiten in de vrachtwagen in de juiste krat te leggen. Let op! Alle tassen voor de 6km en 2,7km moeten vòòr 11.00uur in de vrachtwagen zitten! De tassen van de zwemmers van de 1,4 km gaan mee in de touringcar. Iedere deelnemer dient zelf zijn tas in de touringcar te leggen.

Startprocedure

Op basis de door jou verstrekte gegevens ben je ingedeeld in een bepaald startvak. Iedereen dient zich aan deze indeling te houden! De zwemmers met startbewijs 6km zullen als eerste te water gaan en dus als eerste starten.

Voordat je te water gaat wordt je nogmaals geregistreerd op de inchecklijst. Niet eerder dan dat je voor het ponton geregistreerd bent mag je het ponton betreden.

Alle zwemmers van één startvak dienen in het water achter de startlijn te blijven totdat de starttoeter heeft geklonken

Starttijden

De starttijden zijn als volgt:

 • 10.00 uur Zwemmers met Startbewijs 6km (finishtijd max. 120 minuten)
 • 11.15 uur Zwemmers met Startbewijs A (finishtijd 30-50 minuten)
 • 11.25 uur Zwemmers met Startbewijs B (finishtijd 50-70 minuten)
 • 11.30 uur Zwemmers met Startbewijs C (finishtijd 70-120 minuten)
 • 12.30 uur Zwemmers met Startbewijs 1,4KM

Niet duiken

Het is strikt verboden om waar dan ook het water in te duiken. Betreed het water alleen via het daarvoor geplaatste ponton.

Veiligheid

Jouw veiligheid is voor ons het allerbelangrijkst. Wij verzoeken je dan ook de aanwijzingen van onze crew (herkenbaar aan de gele en blauwe jacks) alsmede de aanwijzingen van de reddingsdiensten en begeleidende partijen goed op te volgen.

Watertemperatuur

De temperatuur zal tijdens de Branders Zwemtocht tussen de 16 en 17 graden zijn. Wij blijven dit regelmatig controleren. Ten alle tijde betekend dit dat startgroepen B, C en 1,4KM verplicht zijn de gehele tocht een wetsuit te dragen. Voor Startgroep A en 6km is het een advies voor het dragen van een wetsuit. Bij een temperatuur van 16 graden of lager wordt het advies voor Startgroep A en 6km omgezet in verplichting. Indien je als deelnemer van startgroep A of 6km zwemmer geen wetsuit draagt is dat volledig voor eigen risico.

Let op: 28 september ontvang je per email de actuele watertemperatuur

Te allen tijde zwem je deze tocht op eigen risico. Om risico’s zo veel mogelijk te beperken hebben we een extra grote groep van de reddingsdienst over heel de route (te land en in het water) paraat. Daarnaast zijn er begeleidende partijen die assisteren. Op diverse plaatsen kan je op aanwijzing van onze medewerkers en reddingsdienst het water veilig verlaten.

Terug naar de start

Net als voorgaande jaren ben je zelf verantwoordelijk voor de terugtocht naar je auto (bij de start). Indien gewenst wordt je naar de start teruggebracht met een special daarvoor gereserveerde touringcar, welke je kosteloos terugbrengt. Deze bus heeft 50 zitplaatsen en geen staanplaatsen. De chauffeur bepaald de maximale bezetting en het vertrekmoment van de bus.

Het waarschijnlijke vertrekschema van de bus is:

 • 13.00 uur
 • 13.30 uur
 • 14.00 uur
 • 14.30uur

De bus vertrekt pas als deze maximaal bezet is.

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking voor startgroep 6km, A en 1,4km vindt plaats om 13.15uur op de finishlocatie aan de Noordvest 101 in Schiedam.

Stichting Spieren voor Spieren

Wij dragen voor het 6e jaar op rij Stichting Spieren voor Spieren een bijzonder warm hart toe.

Kinderen moeten onbezorgd kunnen rennen, fietsen, spelen en sporten! Voor zo’n 20.000 kinderen in Nederland is dit niet vanzelfsprekend. Zij hebben een spierziekte. Soms erfelijk, soms niet. Er zijn veel verschillende spierziekten, maar in alle gevallen beperkt het hen in alles wat ze willen en kunnen. Dit is dan ook de reden dat we met deze geweldige zwemtocht een financiële bijdrage willen leveren voor wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten en de verbetering van het diagnose- en behandelingstraject, het financieren van hulpmiddelen en het organiseren van leuke dagen voor kinderen.

Zorg dat je naast jouw geweldige inzet tijdens deze zwemtocht je laat sponsoren via https://www.sportenvoorspieren.nl/uitdaging/branders-zwemtocht-schiedam-2018 Klik op ‘start een actie’ en vul binnen enkele stappen jouw reden van deelname in. Deel jouw actie op een simpele manier via social media.

De deelnemer of groep die het meeste geld op weet te halen voor Spieren voor Spieren wint een overnachting in een Postillion Hotel naar keuze inclusief ontbijt en welkomstdrankje.

Belangrijk

De veiligheid van alle zwemmers, maar ook medewerkers, reddingsdienst en aanverwante hulp staat bij ons zeer hoog in het vaandel. Dit is dan ook de reden dat iedereen bij ontvangst ingecheckt wordt, bij het te water gaan nogmaals geregistreerd wordt en bij het water verlaten voor de laatste keer geregistreerd wordt. Om er zeker van te zijn dat iedereen veilig en met veel plezier deze tocht volbrengt vragen wij een ieders medewerking. Dat zelfde geldt voor het respect naar elkaar en naar de medewerkers en hulpdiensten. We moeten er met z’n allen wederom een geweldige happening van maken.

De organisatie van de Branders Zwemtocht behoudt zich ten alle tijde het recht om deelnemers en/of toeschouwers zonder opgaaf van reden te weigeren en toegang tot het evenemententerrein te ontzeggen.

Startlocatie

Nolet Ketelkantine, Buitenhavenweg 34, Schiedam

Finishlocatie:

Firma Herman Jansen, Noordvest 101, Schiedam